Om kombucha

Kommer urspungligen från Asien där den druckits i mer än 2000 år. Ett hälsote med gamla anor för den moderna livsstilen.

Basen är svart & grönt te med sockerlösning. Scobyn tillsätts och magin börjar.

Kombucha är en fermenterad dryck bryggd på svart och grönt te med sockerlösning. Den fermenteras sedan med hjälp av en kultur och blir färdig dryck efter ca 2-4 veckor. Kulturen består av bakterier och jäst, som äter socker och producerar en bubblig och syrlig hälsodryck.
Drycken kommer ursprunglingen från Asien där den druckits i mer än 2000 år. Den spred sig vidare till Ryssland där den antagligen fått namnet volgasvamp och te kvass. Vidare till Tyskland där den kallas tepilz, wunderpilz, tesvamp. I Sverige bryggde man kombucha under 70-80-talet och var då mest känd under namnet volgasvamp.

Nyttigheter

Det bildas nyttiga syror som hjälper levern och matsmältningsapparaten att rensa kroppen på gifter. Den är full med enzymer och vitaminer, speciellt b och probiotika som stödjer matsmältningen genom att ”äta” sockret från kolhydrater. Den ökar metabolismen pga sina matsmältningsbefrämjande egenskaper. Bättre upptag av näring ur maten, speciellt c vilket gäller det mesta som är syrat. Bra skydd mot dåliga bakterier och svampar, tex candida. Bygger upp den naturliga floran av goda bakterier i magen. Att äta och dricka syrade produkter ger mindre karies och hål i tänder.

Att kalla den för svamp är  missvisande och syftar på dess utseende och hur den känns i handen. 

Scoby

Den kallas även för kultur eller moder, men dess rätta namn är SCOBY, vilket på engelska betyder ”symbiotic culture of bacteria and yeast”. Alltså, en symbiotisk kultur av bakterier och jäst men kallas även för kultur (från olika fermenteringssammanhang) eller moder ( från vinägerjäsning). Kärt barn har många namn sägs det, men jag personligen tror att det är mest för att ytterligare förklara vad den ser ut som och hur kombucha bryggs. Den ser ut som en manet, nästan genomskinlig och något geléaktig när man tar på den. Téet ger den en brunare färg allteftersom man brygger.
Det finns många olika bakterier och jäst i scobyn. De vanligaste bakterierna är acetobacter och jästerna brettanomyces, zygosaccharomyces och saccharomyces. Acetobacterna bildar nyttiga syror som tex ättiksyra vilken ger drycken dess vinägersmak och glukonsyra för ph balansen.

 

Vi gör det enkelt

Precis som det ska vara. Inget krångel, vi visar dig hur du brygger din bästa kombucha! Är du helt ny så  titta under Kurs i menyn och lär dig brygga. Har du bryggt innan så kan du köpa ett starterkit, med téer och scoby eller bara scoby och startervätska.

Eko

För din hälsa och smakupplevelse på kombuchan.

Kvalité

Du får alltid det bästa och fräschaste téerna.

Sälj vår kombucha!

Kombucha har blivit alltmer populär i Sverige då fler och fler har druckit den och det pratas om den flitigt i media. Det kommer nya forskningsresultat som kan bekräfta vad de gamla kineserna redan visste. Att den var bra för hälsan på olika sätt. Ett hälsoelixir
för ett långt liv.

Nu kan du också erbjuda dina kunder denna dryck. Ta kontakt med oss nu!

Bryggtips kommer snart